witte-achtergrond-1038-x-154-met-logo-1

Werkwijze

De afgelopen decennia is er een werkwijze ontwikkeld, het ‘opstellen’, om de verborgen verbanden binnen een familie of organisatie zichtbaar te maken en een herstelproces op gang te brengen. Dit gebeurt door het opstellen van representanten, vertegenwoordigers, in de ruimte.

Bij een persoonlijke vraag worden vaak representanten voor de vragensteller en diens vader en moeder opgesteld.

Bij een organisatievraagstuk zijn er bijvoorbeeld posities voor het bedrijf, betrokken medewerkers of teams, klanten, producten, etc.

Een opstelling is géén rollenspel. De representanten krijgen gewaarwordingen die horen bij de personen of zaken die ze vertegenwoordigen. De begeleider vraagt de representanten naar hun waarnemingen, doet voorstellen en volgt de bewegingen die zichtbaar worden. Op deze wijze wordt d.m.v. ruimtelijke beelden zichtbaar wat er op een diepere laag speelt. De vragensteller is bij dit alles als toeschouwer aanwezig.

Waar eerst stagnatie was, komt nu een proces van heling op gang. Energie gaat weer stromen en mensen voelen zich krachtiger. Voorheen ervaren hindernissen verdwijnen of kunnen nu beter worden aangepakt.